keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Nallekakku nimipäiväsankarille

Viime viikolla juhlittiin poikamme nimipäivää, vaikkei nimi almanakassa olekaan. Kakussa olevissa palloissa luki pojan nimi. Tällaista herkkukakkua siis syötiin lähisukulaisten kanssa.


Kuuden munan peruskakkupohja, kostutus vissyllä. Kakussa on valko- ja maitosuklaatäytteet (130 g suklaata, purkki Flora vispiä ja vaniljakreemijauhetta tukevoittamaan täytettä). Molemmissa väleissä lisäksi sipaisu vadelmahilloa. Herkkua!

Pursotukset vaniljakreemijauheella tukevoitettua Flora vispiä. Osan värjäsin vaaleansinisellä pastavärillä. Koristeet vaahtokarkkitaikinaa, värjätty samaisella vaaleansinisellä (Sugarflairin baby blue). Palloihin kirjoitin mustalla elintarviketussilla sankarin nimen. Vaahtistaikina on koristeissakin kiva, koska se ei pehmene ja sula niin kuin marsipaanikoristeet.

sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Rukiinen toffee-mustikkakakku

Kakku on halkaisijaltaan 15 cm. Siinä on rukiinen pohja, toffee-mustikkatäyte ja kostutus maidolla. Todella herkullinen täyte! Olisi taatusti ihanaa karpaloista ja puolukoistakin...

Päällä on vaahtokarkkimassa, jonka alla kermavaahto. Myös koristeet ovat vaahtismassaa. Tämä on ensimmäinen kaulittavalla massalla päällystämäni kakku! Koristeluidean olen nähnyt monessa blogissa, viimeisimmän innostuksen sain Lallulta. Helppoa ja hauskan näköistä. Ympyrät on leikelty tyllien avulla.


Rukiinen kääretorttupohja:

3 kananmunaa
1,1 dl sokeria
1,1 dl ruisjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta

Munat ja sokeri vaahdotetaan kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahtoon sihdataan keskenään sekoitetut kuivat aineet, sekoitetaan varovasti tasaiseksi. Kaadetaan voidellun leivinpaperin päälle uunipellille ja paistetaan 200 asteessa noin 7 minuuttia.

Täyte:
1 prk (2,5 dl) Flora Vispiä
½ prk kondensoidusta maidosta keitettyä toffeeta
2 liivatetta
100 g pakastemustikoita

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota Flora Vispi ja sekoita joukkoon toffee. Kuumenna tilkka vettä ja liota liivatteet siihen. Kaada toffee-kerman joukkoon koko ajan sekoittaen, ohuena nauhana. Sekoita mustikat täytteeseen varoen.

Kondensoidusta maidosta keitetty toffee:
Irrota säilykepurkista etiketit. Laita purkki kattilaan veteen niin, että purkki on kokonaan veden peitossa. Keitä hiljalleen kolmisen tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.


Vaahtokarkkimassan tein Pionin ohjeella. Olen kokeillut muitakin, mutta tällä tulee helpoiten käsiteltävä massa.

200 g vaahtokarkkeja
0,5 dl vettä
noin 1,5 pkt tomusokeria
ruokaöljyä

Öljyä kuumaa kestävä kulho ja lusikka tai muu sekoitusväline. Laita vaahtokarkit kulhoon ja kaada vesi päälle. Kuumenna pienissä pätkissä mikrossa välissä sekoittaen kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Siivilöi noin puolet tomusokerista toiseen kulhoon ja tee keskellä kuoppa. Kaada vaahtokarkkisula kuoppaan ja siivilöi päälle tomusokeria. Sekoita (öljytyin) käsin. Heti kun massa pysyy koossa, mutta on vielä tahmeaa, siirrä tomusokeroidun kelmun päälle. Sihtaa päälle tomusokeria ja kelmuta tiiviisti. Anna levätä seuraavaan päivään.

Tässä kakussa käytin Haribon vaaleanpunaisia ja valkoisia vaahtokarkkeja. Osan massasta värjäsin vaaleansinisellä pastavärillä lilaksi (Sugarflairin sävy baby blue).

Osallistun tällä kakulla Leivontafoorumin huhtikuun haasteeseen, jonka aiheena on täytekakku ja raatina alan ammattilaisia!

Lopuksi vielä haasteeseen vaadittu kuva koristeluun käytetyistä tarvikkeista: silikonialusta ja -kaulin vaahtokarkkimassan kaulimiseen, pastaväri massan värjäämiseen, marsipaanityökalu päällyksen leikkaamiseen , iso ja pieni tylla ympyräkuvioihin, sivellin ympyröiden liimaamiseen kakkuun ("liimana" vesi), palettiveitsi kermavaahdon levittämiseen.

lauantai 10. huhtikuuta 2010

Pieni lisäys tarvikkeisiin...

Suosittelen lämpimästi Cake-Links -nettikauppaa. Tein tilauksen maanantaina ja hain postista perjantaina, eli toimitus oli tosi nopea! Pinkkiin silkkipaperiin kääritty tilaus sisälsi seuraavat jutut:


Marsipaanityökalu, violetti ja oranssi pastaväri (sävyt grape violet ja peach), kultainen ja hopea kimallepulveri sekä syötävää liimaa.

perjantai 9. huhtikuuta 2010

Yllätyskakku omalle rakkaalle

Leivoin alkuviikosta miehelleni yllätyksenä pienen kakun. Heti miehen lähdettyä töihin teimme pojan kanssa kääretorttupohjan ja mie askartelin koristeet, ja sitten pojan nukkuessa päiväunia tein kakun loppuun.


Kakku on halkaisijaltaan 15 cm. Tein kolmen munan tumman kääretorttupohjan, josta leikkasin kolme ympyrää irtopohjavuoan pohjan avulla. Kostutin maidolla. Täytteenä sipaisu vadelmahilloa, kaksi pientä banaania ja annos diplomaattikreemiä. Päällä Flora vispi. Se ei taas meinannut vaahdottua kunnolla, joten reunat tasoitin sileäksi ja päällipursotuksiin jämäköitin maitorahkalla ja vaniljakreemijauheella.

Koristeet marsipaania. Lisäsin punaiseen hieman vaaleansinistä pastaväriä, niin sain kivan violetin sävyn. Marsipaanikiekolle piirsin öttömönkiäisiä mustalla elintarviketussilla. Reunoilla on vielä vaaleanpunaiseksi värjättyä valkosuklaata.

Yllätys onnistui ja mies ilahtui. :)

Diplomaattikreemi

Diplomaattikreemi on ihanan vaniljainen täyte, jossa on puolet kermavaahtoa ja puolet vaniljakreemiä.

Tämä annos riittää yhteen kakkuväliin.

0,5 dl vaniljakreemijauhetta
1 dl vettä
1 dl kuohukermaa

Valmista vaniljakreemi pakkauksen ohjeen mukaan.
Vaahdota kerma. Sekoita vaniljakreemi kermavaahtoon vispilällä.

torstai 8. huhtikuuta 2010

Sly 10, huhtikuu

Postikasasta paljastui ihana yllätys, saapumisilmoitus 10. sly-kierroksen viimeisestä paketista. Huhtikuun teemana oli kevät ja kirkkaat värit.


Paketista paljastui leivinjauhetta (olikin melkein lopussa), mangohilloa (olen monesti kaupassa ihastellut, aina vaan jäänyt ostamatta), appelsiini-suklaamoussea, Panda smoothie -karkkeja appelsiinin makuisena, kauniita sokerihelmiä (ihania!), hauskoja sammakkolautasliinoja sekä pieni nuolija. Mukana oli myös kortti, josta leivontaystäväkseni paljastui Katja.

Kiitos tuhannesti ihanista paketeista Katja! Olit jälleen osannut lukea ajatuksiani, todella osuvasti koottu paketti. :)

Minun parini oli Jenni.

maanantai 5. huhtikuuta 2010

Salainen leivontaystävä 11

Salaisen leivontaystävän 11. kierros alkaa toukokuussa. Ilmoittautumisaikaa on 6-12.4. Lue lisää ringin blogista, jonne pääset klikkaamalla alla olevaa nappia. :)

torstai 1. huhtikuuta 2010

Kinuskiset kermakakut mummolle

Juhlimme mummoni 88-vuotispäivää näiden kakkujen kera. Onnea!


Kakkupohjissa yhteensä 10 kananmunaa, kakut 25 cm ja 20 cm. Kostutus vaniljasokerilla maustetulla vedellä. Alunperin minun oli tarkoitus tehdä kinuskikakkuja, mutta maistettuani kinuski-puolukkatäytettä en halunnut enempää makeutta. Valmiissa kakussa täyte ei kuitenkaan ollut niin hurjan makea, joten kinuskipäällinen sopii täytteen kanssa mainiosti. Tein täytteen kolminkertaisena, jolloin täytettä oli juuri sopivasti.


Kakkujen päällä Flora vispi, pienemmässä kakussa reunassa hasselpähkinärouhetta. Pursotusten päällä vaaleanpunaiseksi värjättyä valkosuklaata rouheena. Koristeet on marsipaania ja ne on aseteltu vaaleanpunaiseksi värjätyn valkosuklaalaatan päälle. Näin kukat ja lehdet pysyivät hyvänä vaikka koristelin kakut tunteja ennen kahvitusta, pelkän kerman päällä olisivat varmaan lötkistyneet.

Kinuski-puolukkatäyte

Täyte on mitoitettu täytekakun yhteen väliin. Ohje Kinuskikissalta.

Kinustikastike:

1½ dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria

Kerma-tuorejuustovaahto:

1½ dl kuohukermaa
75 g maustamatonta tuorejuustoa

1½ liivatelehteä
2 rkl vettä
50-75 g (jäisiä) puolukoita

Valmista ensin kinuskikastike. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä (kylmä vesihaude nopeuttaa) ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen tulee olla täysin kylmää ennen vaahdotusta, joten tee kastike valmiiksi vaikka jo edellispäivänä.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto.

Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kerma-tuorejuustovaahdon joukkoon.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen.

Lisää joukkoon jäiset puolukat ja levitä kostutetun pohjan päälle. Tuoreet puolukat voi ripotella täytteen joukkoon levitettäessä sitä pohjan päälle, näin puolukoiden mehu ei pääse värjäämään ja maustamaan vaahtoa.

Hyydytä jääkaapissa pari tuntia ennen vuoan irrottamista (kakku kannattaa siis koota irtopohjavuoan renkaan sisälle).