tiistai 20. lokakuuta 2009

Ohikulkijan vuokaleipä

Vaalea leipä oli lopussa, joten pääsin kokeilemaan juuri ostamaani leipävuokaa (näkyy kuvassa taustalla, Iloleipuri). Selailin netistä erilaisia vuokaleipäreseptejä ja päädyin tähän helppouden takia. Ohjeen löysin Googlen kautta Iltalehden keskustelupalstalta. Siellä oli laskettu leivän hinnaksi 35 senttiä. Leivän nimi tulee kuulemma siitä, että leivän saa tehtyä melkeinpä keittiön ohi kulkiessaan. Tässä ohje alkuperäisenä ja suluissa tekemäni muutokset.


25 g hiivaa (himpun vajaan pussi kuivahiivaa)
1 rkl öljyä
2,5 dl vettä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 dl vehnäleseitä (1 dl ohrahiutaleita)
6 dl vehnäjauhoja (3 dl vehnäjauhoja, 3 dl Myllärin täysjyväisiä sämpyläjauhoja)

Vesi lämmitetään reilusti kädenlämpöiseksi. Lisätään leseisiin tai hiutaleisiin sekoitettuna kuivahiiva. Lisätään sokeri ja suola. Alustetaan taikinaan jauhot, loppuvaiheessa lisätään öljy.

Valmis taikina kaadetaan voideltuun 1,5 litraiseen vuokaan. Peitetään liinalla ja annetaan kohota kaksinkertaiseksi. Paistetaan 200 asteisessa uunissa alatasolla 15 minuuttia ja sitten vielä keskitasolla 10-15 minuuttia. Leivän annetaan levätä hetki ennen kumoamista, jäähdytetään liinan alla.

Leivästä tuli oikein herkullista. Suolan jätin tällä kertaa kokonaan pois, sillä halusin tarjota sitä huoletta pojalle (9kk). Hyvin maistuikin, kun ensin oli tarpeeksi tutkittu ja murusteltu!

5 kommenttia:

  1. Hei mullakin on tuollainen vuoka! Mutta eipä ole tullut vielä käytettyä, vaikka sillä sais just kaikkii tällasia ihania leipiä ja kaikkee :P Tämän otan talteen, on sitten hyvä ohje kun iskee inspiraatio sitä viimein kokeilla. Tosi hyvän näköistä ja ihana kuva :)

    VastaaPoista
  2. Nam! Pitääpäs kokeilla, jos kerta ohikulkiessa syntyy:) Huomenna olisi taas leivän tekoa leivinuunilla...

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteistanne Tintu ja vauvapaakari!

    VastaaPoista
  4. Hyvältä näyttää, pitääpä kokeilla reseptiä. Onko vuoka hyvä? Itsellä Iloleipurin piirakkavuokia ja ne tosi hyviä käyttää.

    VastaaPoista
  5. Leena, ostin vuoan juuri enkä ole ehtinyt kokeilla sitä kuin tämän yhden kerran, mutta oikein hyvältä vaikuttaa!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit! Jätä kommentti, se ilahduttaa aina. :)

Jätät kommentin helposti näin: Valitse kommentti nimellä -valikosta "Nimi/Url-osoite" ja kirjoita nimesi sekä mahdollinen blogisi osoite (ei pakollinen). Klikkaa jatka ja tämän jälkeen voit kirjoittaa kommenttisi.