sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Rukiinen toffee-mustikkakakku

Kakku on halkaisijaltaan 15 cm. Siinä on rukiinen pohja, toffee-mustikkatäyte ja kostutus maidolla. Todella herkullinen täyte! Olisi taatusti ihanaa karpaloista ja puolukoistakin...

Päällä on vaahtokarkkimassa, jonka alla kermavaahto. Myös koristeet ovat vaahtismassaa. Tämä on ensimmäinen kaulittavalla massalla päällystämäni kakku! Koristeluidean olen nähnyt monessa blogissa, viimeisimmän innostuksen sain Lallulta. Helppoa ja hauskan näköistä. Ympyrät on leikelty tyllien avulla.


Rukiinen kääretorttupohja:

3 kananmunaa
1,1 dl sokeria
1,1 dl ruisjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta

Munat ja sokeri vaahdotetaan kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahtoon sihdataan keskenään sekoitetut kuivat aineet, sekoitetaan varovasti tasaiseksi. Kaadetaan voidellun leivinpaperin päälle uunipellille ja paistetaan 200 asteessa noin 7 minuuttia.

Täyte:
1 prk (2,5 dl) Flora Vispiä
½ prk kondensoidusta maidosta keitettyä toffeeta
2 liivatetta
100 g pakastemustikoita

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota Flora Vispi ja sekoita joukkoon toffee. Kuumenna tilkka vettä ja liota liivatteet siihen. Kaada toffee-kerman joukkoon koko ajan sekoittaen, ohuena nauhana. Sekoita mustikat täytteeseen varoen.

Kondensoidusta maidosta keitetty toffee:
Irrota säilykepurkista etiketit. Laita purkki kattilaan veteen niin, että purkki on kokonaan veden peitossa. Keitä hiljalleen kolmisen tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.


Vaahtokarkkimassan tein Pionin ohjeella. Olen kokeillut muitakin, mutta tällä tulee helpoiten käsiteltävä massa.

200 g vaahtokarkkeja
0,5 dl vettä
noin 1,5 pkt tomusokeria
ruokaöljyä

Öljyä kuumaa kestävä kulho ja lusikka tai muu sekoitusväline. Laita vaahtokarkit kulhoon ja kaada vesi päälle. Kuumenna pienissä pätkissä mikrossa välissä sekoittaen kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Siivilöi noin puolet tomusokerista toiseen kulhoon ja tee keskellä kuoppa. Kaada vaahtokarkkisula kuoppaan ja siivilöi päälle tomusokeria. Sekoita (öljytyin) käsin. Heti kun massa pysyy koossa, mutta on vielä tahmeaa, siirrä tomusokeroidun kelmun päälle. Sihtaa päälle tomusokeria ja kelmuta tiiviisti. Anna levätä seuraavaan päivään.

Tässä kakussa käytin Haribon vaaleanpunaisia ja valkoisia vaahtokarkkeja. Osan massasta värjäsin vaaleansinisellä pastavärillä lilaksi (Sugarflairin sävy baby blue).

Osallistun tällä kakulla Leivontafoorumin huhtikuun haasteeseen, jonka aiheena on täytekakku ja raatina alan ammattilaisia!

Lopuksi vielä haasteeseen vaadittu kuva koristeluun käytetyistä tarvikkeista: silikonialusta ja -kaulin vaahtokarkkimassan kaulimiseen, pastaväri massan värjäämiseen, marsipaanityökalu päällyksen leikkaamiseen , iso ja pieni tylla ympyräkuvioihin, sivellin ympyröiden liimaamiseen kakkuun ("liimana" vesi), palettiveitsi kermavaahdon levittämiseen.

9 kommenttia:

  1. Tosi ihana ja tyylikkäästi yksinkertainen!

    VastaaPoista
  2. Hienon ja tasaisen pinnan olet saanut aikaiseksi. Tyylikäs kakku.

    VastaaPoista
  3. Hitsi, tosi mielenkiintoinen tämä makuyhdistelmä. Tahtoisin maistaa palasen...

    VastaaPoista
  4. Tosi hauskan näköinen! Tuo ruispohja kuulostaa mielenkiintoiselta. Täytynee joskus kokeilla, kun alkaa ne perus sokerikakut jo kyllästyttämään. :)

    VastaaPoista
  5. Kauniita kakkuja olet loihtinut!

    Kiva kun kävit vierailulla blogissani, tervetuloa uudelleen! Saanen laittaa sinut listalleni? Minut saa :)

    VastaaPoista
  6. Kiitokset kommenteistanne! Tämä oli hurjan hyvää, suosittelen tosiaan kokeilemaan. :)

    Sakari, toki saa lisätä. Lisään myöskin sinun blogisi.

    VastaaPoista
  7. Kiva kun kävit blogissani :) Mulla on just jääkaapissa yks mmf voiskin tehä vähän tän tapasen kakun siitä.kiitti ideasta! :)

    VastaaPoista
  8. Varmaan tosi hyvää ja tyylikkään näkönen! :)

    VastaaPoista

Kiva kun kävit! Jätä kommentti, se ilahduttaa aina. :)

Jätät kommentin helposti näin: Valitse kommentti nimellä -valikosta "Nimi/Url-osoite" ja kirjoita nimesi sekä mahdollinen blogisi osoite (ei pakollinen). Klikkaa jatka ja tämän jälkeen voit kirjoittaa kommenttisi.