keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Piparkakut

Tein elämäni ensimmäisen piparkakkutaikinan! Aikaisempina vuosina olen leiponut joulupiparit valmiista taikinasta. Taidanpa jatkossakin tehdä taikinan itse, tuli kyllä parempaa kuin kaupan taikinasta! Pidän kovasti kardemummasta ja se maistuu näissä pipareissa, nami! Taikina se vasta hyvää olikin... Mutta tällaisen kasan sain ihan paistettuakin. :) Possuja, enkeleitä, tonttutyttöjä ja -ukkoja, sydämiä, pupuja... Pääsin kokeilemaan viime vuonna joululahjaksi saamiani muottejakin.

Ohjeen löysin Yhteishyvän Ruokamaailmasta, tässä ohje suoraan kopioituna sieltä:

2 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g margariinia
2 tl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta
(tai 1 tl neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssinkuorta)
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 10 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Ota kattila liedeltä ja lisää rasva paloina. Jäähdytä. Vatkaa muna jäähtyneeseen seokseen. Lisää vehnäjauho-soodaseos siivilän läpi taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Peitä taikina ja nosta jääkaappiin maustumaan ja kovettumaan yön yli. Ota taikinasta pala ja kauli se jauhotetulla pöydällä ohueksi. Hieman lämmennyt taikina on helpommin kaulittavaa kuin juuri jääkaapista otettu. Ota muotilla piparkakkuja ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Paista samalla pellillä samankokoisia ja –paksuisia pipareita, jotta ne kypsyvät samaan aikaan. Paista piparit 200 asteessa 6-8 minuuttia. Koko vaikuttaa paistoaikaan. Jäähdytä piparit ja nosta vasta kovettuneina säilytys- tai tarjoiluastiaan.

2 kommenttia:

  1. Itse tehty taikina on NIIN paljon parempaa kuin kaupan valmiit! Äidiltä joskus kopioin Paraisten piparit -ohjeen ja sillä olen aina piparit leiponut. Täytyykin varmaan kaivaa resepti pian esille ja leipoa joulun tuoksua kotiin... :)

    VastaaPoista
  2. Oikeassa olet! Tämä taikina oli ihanan kardemummaisen makuista, joten taidan tämän joulun piparit leipoa tällä ohjeella. Paraisten piparien ohjeeseen törmäsin googletellessani myös. Piparien tuoksu tuo kyllä joulufiiliksen!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit! Jätä kommentti, se ilahduttaa aina. :)

Jätät kommentin helposti näin: Valitse kommentti nimellä -valikosta "Nimi/Url-osoite" ja kirjoita nimesi sekä mahdollinen blogisi osoite (ei pakollinen). Klikkaa jatka ja tämän jälkeen voit kirjoittaa kommenttisi.