Ohje on Pirkan, tässä alkuperäisenä ja suluissa tekemäni muutokset. Taikinasta tulee kaksi leipää.
Päivä 1: juuri | |
2 dl | maustamatonta jogurttia |
1 dl | ruisjauhoja |
Päivä 2 tai 3: juuren elvytys | |
5 dl | vettä |
10 g | tuorehiivaa |
5 dl | ruisjauhoja |
Leipätaikina | |
10 g | tuorehiivaa |
1 rkl | siirappia tai hunajaa (käytin siirappia) |
2 tl | suolaa |
2 dl | ruisjauhoja |
2 dl | kaurahiutaleita |
1 dl | auringonkukansiemeniä tai mantelirouhetta (käytin auringonkukansiemeniä) |
4-5 dl | hiivaleipävehnäjauhoja (käytin noin puolet Myllärin täysjyväisiä sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja) |
1. Sekoita jogurtti ja ruisjauhot kulhossa. Anna juuren seistä peitettynä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Sekoita joitain kertoja hapattamisen aikana.
2. Lisää juureen kylmä vesi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää ruisjauhot. Hapata huoneenlämmössä peitettynä 12?18 tuntia. Sekoita välillä.
3. Ota taikinajuurta 2 dl pakastimeen seuraavaa leipomiskertaa varten. Näin voit seuraavalla kerralla sulattaa valmiin juuren ja jatkaa leipomista juuren elvytyksestä.
4. Lisää loppujuureen murennettu hiiva, siirappi, suola, ruisjauhot, kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet. Alusta hiivaleipävehnäjauhot vähitellen taikinaan. Taikina on raskas,hieman ruisleipätaikinaa muistuttava. Taikina saa jäädä käteen tarttuvaksi. Anna taikinan kohota noin 40 minuuttia leivinliinalla peitettynä, esimerkiksi lämpimässä vesialtaassa.
3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina 2 osaan ja leivo limpuiksi. Ripottele leivinpöydälle auringonkukansiemeniä ja pyöräytä lopuksi leivän pinta siemenissä. Anna leipien kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 20?30 minuuttia.
4. Paista leipiä 225-asteisen uunin alatasolla 15 minuuttia. Alenna lämpöä 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia.
Ui että, herkkua!
VastaaPoistaOnpas komeata leipää taidan itsekin kokeilla tämmöttä näyttää niin herkulliselta.
VastaaPoistaKiitos kommenteista!
VastaaPoistaTuulikki, kokeile ihmeessä, oli tosi hyvää. Vaivan arvoista.