lauantai 20. maaliskuuta 2010

Juurileipä

Osallistuin tällä leivällä leivontafoorumin maaliskuun haasteeseen, jonka aiheena oli siis leipä. Leivoin juuritaikinasta ensimmäistä kertaa vuosiin, mutta ei taatusti jäänyt viimeiseksi - sen verran maukasta leipää tästä tuli. Mie en oikein vehnäleivästä välitä, tämä on hyvää ja tosiaan maistuu.


Ohje on Pirkan, tässä alkuperäisenä ja suluissa tekemäni muutokset. Taikinasta tulee kaksi leipää.

Päivä 1: juuri
2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl ruisjauhoja

Päivä 2 tai 3: juuren elvytys
5 dl vettä
10 g tuorehiivaa
5 dl ruisjauhoja

Leipätaikina
10 g tuorehiivaa
1 rkl siirappia tai hunajaa (käytin siirappia)
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä tai mantelirouhetta
(käytin auringonkukansiemeniä)
4-5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
(käytin noin puolet Myllärin täysjyväisiä
sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja)

1. Sekoita jogurtti ja ruisjauhot kulhossa. Anna juuren seistä peitettynä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Sekoita joitain kertoja hapattamisen aikana.

2. Lisää juureen kylmä vesi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää ruisjauhot. Hapata huoneenlämmössä peitettynä 12?18 tuntia. Sekoita välillä.

3. Ota taikinajuurta 2 dl pakastimeen seuraavaa leipomiskertaa varten. Näin voit seuraavalla kerralla sulattaa valmiin juuren ja jatkaa leipomista juuren elvytyksestä.

4. Lisää loppujuureen murennettu hiiva, siirappi, suola, ruisjauhot, kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet. Alusta hiivaleipävehnäjauhot vähitellen taikinaan. Taikina on raskas,hieman ruisleipätaikinaa muistuttava. Taikina saa jäädä käteen tarttuvaksi. Anna taikinan kohota noin 40 minuuttia leivinliinalla peitettynä, esimerkiksi lämpimässä vesialtaassa.

3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina 2 osaan ja leivo limpuiksi. Ripottele leivinpöydälle auringonkukansiemeniä ja pyöräytä lopuksi leivän pinta siemenissä. Anna leipien kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 20?30 minuuttia.

4. Paista leipiä 225-asteisen uunin alatasolla 15 minuuttia. Alenna lämpöä 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Onpas komeata leipää taidan itsekin kokeilla tämmöttä näyttää niin herkulliselta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista!

    Tuulikki, kokeile ihmeessä, oli tosi hyvää. Vaivan arvoista.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit! Jätä kommentti, se ilahduttaa aina. :)

Jätät kommentin helposti näin: Valitse kommentti nimellä -valikosta "Nimi/Url-osoite" ja kirjoita nimesi sekä mahdollinen blogisi osoite (ei pakollinen). Klikkaa jatka ja tämän jälkeen voit kirjoittaa kommenttisi.